Факти за Европскиот парламент | Свет | DW | 26.05.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Факти за Европскиот парламент

За Европскиот парламент од 1979 година се гласа на директни избори во земјите членки на Европската унија. Европратениците носат закони за 512 милиони граѓани во 28 земји членки на Унијата.

Европскиот парламент е сочинет од 751 пратеници, но тој број ќе се намали по Брегзитот.  Тие имаат мандат од пет години. 

Со текот на времето ЕП добиваше сѐ повеќе моќ и компетенции. „Тогаш, во 1979 година, бевме девет земји и немавме што многу да кажеме. Денес сме 27, односно 18, и кажуваме сѐ“, вели за ДВ европратеникот кој досега имаше најдолг стаж во Европскиот парламент, Елмар Брок од германската ЦДУ. 

Гледај видео 01:16

Факти за Европскиот парламент

Аудио и видео прилози на оваа тема

Поврзана содржина

Реклама