Стартува деветолетката во Македонија | Вести | DW | 03.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Стартува деветолетката во Македонија

*

23.000 првооделенци во Македонија од денеска почнаат да учат според новиот концепт на деветолетка. Образовниот процес ќе се одвива во три наставни целини од по три години, а со него се опфатени сите деца со наполнети пет години и осум месеци. Со тоа се надоместува дефицитот во претшколското образование, со кое до сега беа опфатени само 11% од децата од таа возраст. Денеска започна и владината кампања „компјутер за секое дете“. До крајот на ноември треба да бидат инсталирани околу сто илјади компјутери во сите средни и постепено во основните училишта. Следната година во македонскиот образовен систем треба да бидат воведена и верска настава и задолжително средно образование.