Се создава втората по големина европска банка | Вести | DW | 23.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Се создава втората по големина европска банка

На европскиот банкарски пазар се случува нова спектакуларна фузија . Британската банка Барклис ја презема холандската банка АБН Амро за 67 милијарди евра. Ова денеска го соопштија претсавници на двете банки. Со спојувањето на барклис и АБН Амро се формира втората по големина банка во Европа и петта во светот со вкупно 47 милиони клиенти. Според извбештаи во холандските медиуми фузијата меѓутоа ќе значи укинување на речиси 13 илјади работни места.