Ремдесивир за 30 илјади Европејци | Свет | DW | 29.07.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Ремдесивир за 30 илјади Европејци

Европската комисија купи ремдесивир за 63 милиони евра. Со овој лек од почетокот на август може да се третираат илјадници пациенти со Ковид-19.

Договорот со фармацевтската компанија Gilead за лекот кој ќе се продава под името Veklury е склучен во вторникот, соопшти денеска Европската комисија. Лекот ќе им биде ставен на располагање на земјите членки на ЕУ и Велика Британија.

Обезбеденото количество од лекот, според Комисијата, е доволно за третман на околу 30 илјади пациенти со тешки симптоми на Ковид-19. Тоа би ги покрило потребите во текот на неколку месеци. Во тек се преговори за натамошно снабдување со лекот за периодот од октомври натаму.

Ремдесивирот, односно Veklury, е првиот лек против Ковид-19 кој доби дозвола во ЕУ. Според Роберт Кох институтот во Германија, ремдесивирот е наменет за третман на лица постари од 12 години кои имаат воспаление на белите дробови предизвикано од Ковид-19 и на кои им е неопходна кислородна поддршка.

Лекарите на ремдесивирот не гледаат како на семоќно средство, туку како на светла точка за корона-пациентите. Меѓународна студија на крајот на април покажа дека ремдесивирот може да го скрати времето на опоравување на пациентите во просек за четири дена - од 15 на 11 денови.

 

Реклама