НАТО бара поголем ангажман на Германија во Авганистан | Вести | DW | 05.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

НАТО бара поголем ангажман на Германија во Авганистан

*

Генералниот секретар на НАТО, Јаап де Хоп Шефер апелираше до германската влада уште еднаш да го прошири својот ангажман во Авганистан. Како водечка нација за обука на тамошните безебедносни сили Германија веќе пружи многу, рече де Хоп Шефер. Сепак тој поскаува и други тимови за обука за побрзо да се одвива процесот на демократска обнова во Авганистан. Шефот на фракцијата на СПД Петер Штрук во основа го подржува ставот на генералниот секретар на Алијансата, истовремено укажа дека војнците на Бундесверот и во индина ќе останат стационирани на север на земјата.