Мора да се испита концентрацијата на линдан во почвата и луѓето | Северна Македонија | DW | 26.09.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Мора да се испита концентрацијата на линдан во почвата и луѓето

Концетрациите на отровниот линдан во почвата во скопската котлина не се познати точно. Експертите велат дека решението на овој проблем не е едноставно.

Der Pestizid Lindan vergiftet die Erde und der Umgebung von Skopje (DW/Cadikovska/Ardit)

Давор Пехчевски, „Еко-свест“

„Решението не е eдноставно затоа што ние имаме карактеристичен случај каде што линданот не се користел во земјоделството како пестицид, туку имаме ситуација каде што е депониран на отворено, во бетонски кади и не е покриен на никаков начин. Скопската котлина била изложена на него веќе 50-60 години“, изјави за #dw_BalkanBooster Давор Пехчевски од Центарот за истражување и информирање за животна средина „Еко-свест“.

Гледај видео 02:24

#dw_BalkanBooster: Мора да се испита концентрацијата на линдан во почвата и луѓето

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама