Мајкрсофт го загуби процесот со ЕУ | Вести | DW | 17.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Мајкрсофт го загуби процесот со ЕУ

*

Американскиот комјутерски концерн Мајкрософт го загуби судскиот процес со ЕУ. Европскиот суд во Луксембург ја отфрли жалбата на концернот против паричната казна од страна на ЕУ, изчрена во пролетта 2004 година која изнесува 497 милијарди евра. Судиите во Луксембург сметаа дека Мајкрософт ја искористил својата позиција на пазарот на недозволив начин, со тоа што го поврзал својот оперативен систам Виндос со мултимедијалната програма Медиа Плеер. Затоа концернот мора да ја плати казната. Мајкрософт најави дека ќе ја разгледа одлуката и ќе размисли дали ќе поднесе жалба.