Критика за изјавата на Јунг | Вести | DW | 17.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Критика за изјавата на Јунг

*

Во Германија се заострува дебатата околу анти терористичките мерки по најновите изјави на министерот за одбрана Франц Јосеф Јунг. Политичарот од ЦДУ, во интервју нагласи дека доколку би бил грабнат патнички авион за терористички цели ќе нареди да се пука врз него иако не постои правна регулираност, за да ги заштити граѓаните. Во еден таков случај, според сегашната правна регулираност во Германија би станувало збор за вонзаконска вонредна состојба. Предлогот го одби шефот на СПД Курт Бек, а критика стигна и од редовите на Зелените и Либералите. Шефот на пратеничката група на Унијата Фолкер Каудер наспроти ова ги одбрани изјавите на министерот. Законот за безебедност од воздух, со кој требаше да се регулра реакцијата на државата во случај на терористички напад од воздух, пропадна