Жената која им суди на мажи | Панорама | DW | 09.07.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Жената која им суди на мажи

На фудбалското игралиште таа е шеф! Запознајте ја Дорсаф Гануати, првата Африканка и Арапка која е врвна фудбалска судијка во Тунис.

„Ова прво беше професија каде монопол има мажите. На почетокот имав проблеми. Беше невообичаено за жена“, вели 35-годишната Дорсаф Гануати, прва Африканка и Арапка која суди на топ-натпревари.

Таа е судијка на натпревари во втората и третата лига во Тунис. Нејзиниот подем до врвот не бил лесен:

„Како судија мора да бидам почитувана, има правила и моите одлуки мора да бидат почитувани. И да се коректни и да се некоректни, тие се спроведуваат согласно правилата.“

Почнала како голман во Бардо. Од 2015 година е меѓународен судија на ФИФА.

„На почетокот мораше да се работи многу напорно, како физички, така и во технички поглед. Треба да се стои на солидна основа.“

Притисокот од работата и семејните обврски се исто така предизвик за Дорсаф:

„Малку е нефер кон мојата ќерка, поради недостигот на време, но од мајка ми добивам многу поддршка.“

За што сонува Дорсаф гануати, погледнете во видеото: 

Гледај видео 01:24

Жената која им суди на мажи

Аудио и видео прилози на оваа тема

Поврзана содржина

Реклама