ЕУ – годишнина | Вести | DW | 24.03.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

ЕУ – годишнина

Германската канцеларка, Ангела Меркел, има намера да ги обврзе државите на ЕУ на реформа на заедницата до 2009 година. Тоа произлегува од т.н. ”Берлинска декларација” која Меркел треба да ја презентира утре на јубилејниот самит на ЕУ по повод 50 годишнината од потпишувањето на Римските договори, со кои е ставен темел на денешната унија. Во декларацијата не се спомнува експлицитно зборот европски устав, но се вели дека ЕУ треба да се постави на обновена основа.