Економски полет во Германија | Вести | DW | 19.04.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Економски полет во Германија

Германија според проценките на петте водечки економски институти се наоѓа пред подолготраен конјуктурен полет.Во пролетниот извештај економистите за оваа и идната година предвидуваат раст со стапка од 2,4 проценти.За одбележување е што економскиот развој се позасилено е поддржуван од приватната потрошувачка,се вели од Берлин.Причината е намалувањето на невработеноста и зголемувањето на платите,заради што граѓаните повторно трошат повеќе пари.Институтите истовремено бараат од германскиот министер за финансии Пеер Штајнбрик да го продолжи стриктниот курс на санирање на сојузниот буџет.