Европа и финансиската криза | Економија | DW | 22.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Европа и финансиската криза

Германскиот министер за финансии Пер Штајнбрик смета дека нема никаква причина за сомнеж дека Европа ќе ги совлада турбуленциите во банкарскиот сектор.

default

Пер Штајбрик е убеден во моќта на европското стопанство

Нема никакви сигнали за негативно влијание врз реалниот растеж, а тоа е став и на експертите. Еден од нив, кој и припаѓа и на групата таканеречни „седум мудреци„ во Германија, Волфганг Франц исто така смета дека кризата во САД нема негативно да се одрази врз германската конјунктура. За баварското радио, тој изјави дека конјунктурата е робустна и смета на пораст во оваа година од 2 ипол процента. Сепак, изјави дека не знае колку мртовци има во подрумите на германските и американските банки. Оптимизам и доверба во стопанството покажуваат и се повеќе Германци. Анкета за тоа направија младите стопанственици со преку 11 илјади луѓе. 65 насто од нив сметаат дека ќе продолжи економскиот растеж во земјата и во наредната година.

Реклама