Демонстарции за зачувување на единство на Белгија | Вести | DW | 19.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Демонстарции за зачувување на единство на Белгија

*

Околу 35 илјади луѓе во белгискиот главен град вчера демонстрираа за зачувување на единство на државата. Граѓаните од говорницата ги повикаат политичарите да го надминат меѓусебниот спор и да формираат влада. Петицијата со која граѓаните бараат единство во Белгија изминатата недела ја потпишаа 140 илјадни жители. Во последните пет месци во Белгија неможеше да биде формирана влада поради спор меѓу две групи народи. Фламанците кои говорат холандски бараат повеќе овластувања за регионите, франкфоните Валонци го одбиваат ова.