1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW
12 фотографии
12 април 2021
https://www.dw.com/mk/%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D0%BA%D0%BE-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%81%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D1%98%D0%B0/g-57174286

Протестот кој започна по убиството на Мартин Нешковски на изборната ноќ во 2011 година, и подоцна прерасна во движење под името #Протестирам,  од средината на април 2016 година еволуираше во ткн. Шарена Револуција во Македонија.

Подоцна еволуираа и барањата на илјадниците млади луѓе кои секојдневно излегуваа на улиците на Скопје и други градови низ Македонија. Во рамките на широкиот корпус: тие бараа правда, еднаквост, одговорност во општеството. Во борбата за промени, нивните активности воглавно беа насочени кон тогашната владејачка гарнитура од која се бараа оставки, фер и демократски избори и повлекување на амнестијата на претседателот Ѓорге Иванов.

Прескокни го блокот Тема на денот

Тема на денот

Зградата на владата на Република Северна Македонија

Инаетот како главен енергенс

Mazedonien DW-Korrespondentin aus Skopje, Katerina Blazevska
Катерина Блажевска
Прескокни го блокот Повеќе теми
Врати се на почетната страница