1. Idi na sadržaj
  2. Pređi na glavni meni
  3. Idi na ostale ponude DW

Berlinale ostao veran sebi

Johen Kurten (komentar)18. februar 2008.

Berlinale je ostao veran sebi - ili tačnije rečeno, žiri Berlinala. Kao i ranijih godina, Zlatnog medeveda dobio je film sa kojim se najmanje računalo, "Tropa de Elite" brazilskog debitanta Žozea Padilje.

https://p.dw.com/p/D98s
Jose Padiha
Jose PadilhaFoto: AP

Film koji pruža sliku svakodnevne borbe u siromašnim četvrtima Rio de Žaneira nije se dopao novinarima. Ali, filmski kritičari nisu ti koji odlučuju o nagradama.

To je zadatak medjunarodnog žirija koji uglavnom čine glumci, režiseri i drugi filmski radnici. Žiri ima svog predsednika koji naravno ima svoj ukus i svoje subjektivne interese. Ove godine to je bio francusko-grčki režiser Konstantin Kosta Gavras koji je poznat pre svega po svojim političkim trilerima i koji gaji snažan afinitet prema Južnoj Americi. I s obzirom da je Berlinale oduvek važio za poltički festival postaje jasno zašto je jedan društveno krtički relevantan film dobio Zlatnog medveda.

O odluci žirija mogu se voditi diskusije - da li je možda prednost trebalo dati umetnički najvrednijem filmu - kao što se to najčešće dešava na festivalu u Kanu. Ali, to bi značilo i prepustiti se iluziji da je umetnička dela moguće medjusobno porediti i niko to ozbiljno ne može zahtevati.

I uopšte, ne treba se ljutiti na Berlinale. Mnogo je važnije da je na tom festivalu tokom 10 godina prikazano mnogo dobrih filmova, da je privučeno mnoštvo publike, da ostaje i dalje mesto na kojem se okuplja svetska flimska scena koja, eto prostora daje i politčkom filmu. Važno je i da Berlinale ne gubi ništa od sjaja jedne velike perfeketno organizovane filmske manifestacije svetskog ranga. Berlinale ostaje i tom smislu "verno sebi - i to je dobro".