1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Зошто пропаѓа Скопскиот аквадукт?

Арбнора Мемети
14 март 2024

Изграден во 6 век, реконструиран во 15 век, вака денес, во 21 век, изгледа Скопскиот аквадукт- културно наследство од исклучително значење.

https://p.dw.com/p/4dWSz

Насекаде околу Скопскиот аквадукт има ѓубре, градежен шут и остатоци од храна. Државата во 2021 година го прогласи овој историски објект за културно наследство од исклучително значење. Но, не прави ништо ни за да го санира, ниту пак да го заштити.