1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Срам

Арбнора Мемети
25 март 2024

Што е срам? Одговорот на ова прашање е комплексен, зашто срамот има многу лица. Соочувањето со него не е лесно, особено ако се живее во патријархална средина, или опкружување во кое различноста често наидува на неприфаќање. Aактеркаta Ангела Стојановска со срамот се соочува преку перформансот „Срам“, авторски проект развиен во рамки на Фестивалот за феминистичка култура и акција „Прво па женско“.

https://p.dw.com/p/4dztk

„За мене лично, срамот доаѓа од изгледот на моето тело. Јас сум голема девојка. Јас сум крупна. Јас и во претставата го користам тој збор - јас сум дебела“, вели за ДВ актерката Ангела Стојановска. Таа преку автобиографска монодрама на креативен начин се „простува“ со срамот:

„Во минатото, во основно и средно, многу почесто сум била задевана јас како... Да почнеме од таму, како дебело девојче отколку машки кои имале сличен изглед на мене. Не ми е јасно зошто тоа се случува. Веројатно логиката е дека јас нема да можам да се одбранам.“

Повеќе во видеото!