1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Германската армија добива нова структура

Тагесшау | ЕМФ
4 април 2024

Копнена војска, воздухопловни сили, морнарица - покрај ова, Германија во иднина ќе има и четврта вооружена сила за сајбер и информативен простор. Планот на министерот за одбрана Писториус вклучува и нова команда.

https://p.dw.com/p/4eR7w
Германија Берлин германскиот министер за одбрана Борис Писториус и Генералниот инспектор на Бундесверот, Карстен Бројер
Германскиот министер за одбрана Борис Писториус (д.) и Генералниот инспектор на Бундесверот, Карстен Бројер на прес-конференција во Берлин, 4.04.2024Фотографија: Michael Kappeler/dpa/picture alliance

Германскиот министер за одбрана Борис Писториус (СПД) планира обединета таканаречена оперативна команда за Бундесверот. Покрај тоа, армијата ќе се реорганизира - долж четирите рода на вооружените сили - со заедничка команда за поддршка, објави денеска (4.04) Писториус во Берлин при претставувањето на новата структура. Тој претходно најави дека Бундесверот треба да стане потенок, побрз и „повоен“.

Четирите рода на вооружените сили се состојат од копнена војска, воздухопловни сили и морнарица, како и сили за сајбер и информациски простор (ЦИР). Тие се специјализирани за електронско војување и сајбер операции, извидување и заштита на електронската инфраструктура. Идната структура треба да одговори и на „новиот стар предизвик“ на одбрана на земјата, рече Писториус. „Никој не треба да дојде на идеја да нападне територијата на НАТО“, рече министерот за одбрана.

Некои команди веќе се во акција

Бундесверот досега работеше во Швиловзе, во близина на Потсдам, со оперативна команда за планирање и управување со операции - во странство - како во Западна Африка, или сега со фрегатата „Хесен“ во Црвеното Море. Покрај тоа, во Берлин има и територијална команда за национална одбрана, во која е разработен Оперативниот план (ОПЛАН) за одбрана на Германија. Двата тела имаат многу различни задачи, но и некои можни преклопувања. Во ноември минатата година, Писториус ја формулираше „боречката способност како максима за акција“.

Германија Министерот за одбрана Борис Писториус
Министерот за одбрана Борис Писториус сака да преземе мерки против двојните структури во Бундесверот кои меѓусебно се кочатФотографија: Michael Kappeler/dpa/picture alliance

Непотребни двојни структури

Писториус изјави дека генералниот инспектор Карстен Бројер и еден државен секретар, исто така, треба да ги разгледаат структурите на Бундесверот, а посебно командите. Министерот за одбрана сака да преземе мерки против двојните структури кои меѓусебно се кочат.

Друго големо градилиште останува персоналот на Бундесверот и прашањето дали Германија би можела да воведе општо задолжително служење на воениот рок. Се тестираат повеќе модели, а Писториус се ориентира според практиката во скандинавските земји. И покрај таканаречената кадровска офанзива, бројот на војници во Германија во последните години е намален на 181.500.