1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Едно село во две држави

Петер Копен
10 јуни 2024

Лајдинген е село на границата помеѓу Франција и Германија, низ кое минува пат кој дели. Жителите на селото можат слободно да ја минуваат границата, живеејќи ја практично идејата за обединета Европа. Но, има и пречки...

https://p.dw.com/p/4gesY

Жителите на селото Лајдинген можат да ја преминат границата без бариери. Но, има и пречки поврзани со границите. Германската фармерка Катрин Клебер го објаснува својот проблем:

„Ние обработуваме земја веднаш пред куќниот праг, но тоа е преку граница, во Франција. Би сакале да го користиме како пасиште за нашиот добиток. Но, според законската регулатива, нашата стока треба да помине три месеци во карантин пред да може да се пресели во Франција од другата страна на улицата“.

Повеќе во видеото!