1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Можете ли да препознаете што е вистина, а што лага?

Емилија Петреска
4 март 2024

Можете ли да препознаете кое видео е вистинско, а кое е изманипулирано, односно дипфејк? И, знаете ли како да се заштитите од дипфејк? На скопјани им покажавме неколку вистински и лажни видеа, и еве колкумина препознаа во кој случај се работи за дипфејк!

https://p.dw.com/p/4d07t

Што е вистина, а што лага? Можеме ли секогаш кога гледаме нешто онлајн да препознаеме ако е дипфејк?

Погледнете како се снаоѓаат дел од граѓаните на Скопје.