1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Фетулах Ѓулен

Мухамед Фетулах Ѓулен познат и како „Хоџа ефенди“ меѓу своите следбеници е турски свештеник, поранешен имам, писател и политичар. Роден е на 27 април 1941 година.

Тој е основач на движењето Ѓулен, познато и под името Хизмет во Турција, кое има меѓу 3 и 6 милиони следбеници во светот и поседува конгломерат од банки, медиуми, градежни компании и училишта. Ѓулен живее во егзил во градот Сајлсбург во САД. Турската влада го смета за организатор на неуспешниот пуч од јули 2016 година.

Покажи повеќе написи