Топењето на мразот на Антарктикот не може да се запре | Панорама | DW | 13.05.2014
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Топењето на мразот на Антарктикот не може да се запре

На Антарктикот се топат огромни маси мраз. Научниците овој процес го претставија као компјутерска симулација. Тие имаат темни прогнози за иднината.

Рапидното топење на голем дел од ледената прекривка на западот на Антарктикот се чини не запира, а процесот би можел да доведе до уште поголем пораст на глобалното ниво на морињата, од она што претходно се проценуваше.

Научниците предупредуваат дека климата се променила и дека човештвото ја поминало точката од која повеќе нема враќање. Научниците на НАСА на Универзитетот во Калифорнија предупредуваат дека топењето на ледената прекривка на западниот дел на Антарктикот е незапирливо, откако ги проучиле податоците собрани во последните 40 години. Последното истражување покажува дека топлите морски струи довеле до синџирна реакција заради брзото топење на шест ледници кои се топат во Амундсеновото море.

Ледената прекривка на западен Антарктик е клучна за растот на нивото на морињата и содржи 2,2 милиони кубни километри мраз, односно сочинува десет отсто од вкупниот волумен на мразот на Антарктикот. Кога сиот тој мраз би се стопил, нивото на морињата би пораснало за дури 4,6 метри, што би довело до потопување на крајбрежните градови. Шест ледници во западен Антарктик кои забрзано се топат, содржат доволно вода нивото на морињата да го подигнат за дури 1,2 метри.

Студијата објавена во часописот „Сајанс“ предвидува дека еден од ледниците ќе се урне и ќе се стопи за 200 до 500 години. Неговото исчезнување би можело да доведе и до исчезнување на целата западна ледена плоча. Брзината со која ледената покривка на Антарктикот се топи од 1973 година се зголемила за дури 77 отсто, заради што научниците предупредуваат дека речиси е невозможно таквите процеси во целост да се запрат.

„Целиот систем стана една голема ланчана реакција која е незапирлива, а секој нов процес со себе повлекува следен“, вели Ерик Ригнот, експерт од НАСА.