Растечка нервоза во Вашингтон | Теми на денот | DW | 08.04.2004
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Растечка нервоза во Вашингтон

Со денови расте притисокот врз американската администрација: воено во Ирак и политички дома. Вчера министерот за одбрана Доналд Рамсфелд се појави на лошо подготвена прес-коференција

Рамсфлед во НАТО

Рамсфлед во НАТО

Очигледни беа лутината и загриженоста кај Рамсфелд. Се појави намуртен на спонтано организираната прес-коференција и со бројот од преку 30 загинати војници пред очи од неделата наваму, соопшти: “Нема да се потресеме, а тоа важи и за Ирачаните кои сакаат слободен живот“:

“Не домарширавме до Ирак од преку стотици милји и не плативме со смртта на војниците висока цена за сега да се повлечеме пред една банда поодмолници и атентатори".

“Она што се случува во Ирак не е востание. Немаме работа со армија, тоа се мали групи“ изјави Рамсфелд и му се обрати на ирачкиот народ. Ова е историски момент за земјата и граѓаните:

“Ирачките луѓе треба да решат на која страна се, конечно тоа е нивна земја“.

Тој не соопшти дека 115-те илјади војници кои сега чекаат замена, поради новиот бран насилство веројатно подолго ќе останат во земјата од планираното. Прекршено е ветувањето на владата на Буш: една година на фронт, потоа назад дома. Ништо не е дефинитивно решено. Сега почнува ротацијата и сосема е можно искусните војници да останат нешто подолго:

“Пред да ви дадам детали вам на новинарите, прво ќе ги иноформираме војниците“.

Дик Мејерс, највисокиот офицер во земјата кој се наоѓаше покрај Рамсфелд, изјави:

“Секогаш велевме дека на командантите на терен ќе им ставиме на располагање толку војници и материјал колку што е неопходно“.

Неколку часа претходно, стариот сенатор Роберт Брд, моралната совест на американскиот сенат како никогаш порано изрече јасни зборови:

“Оваа војна во Ирак е реална. Тоа не е вестрен што го гледал Буш во младоста каде што на крајот победуваат добрите. Војната е реална и секој војник може да ви каже: реалноста е хаотична, крвава и страшна“. Запрашан за коментар на ваквите зборови Рамсфлед се обиде да остане мирен:

“Овде секој може да каже што сака. Во слободен систем ние можеме со тоа да живееме“.

Реклама