„Платениците не можат да направат раздор во ИВЗ“ | Северна Македонија | DW | 09.09.2010
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

„Платениците не можат да направат раздор во ИВЗ“

По едномесечните рамазански пости во целиот муслимански свет, и во Македонија денеска започна прославата на големиот муслимански празник Фитер Бајрам.

default

Поглаварот на Исламската верска заедница на Македонија, реис ул улемата Сулејман Реџепи од денешната централна прослава на муслиманскиот празник Фитер - Бајрам за Македонија во новата Кади - џамија во тетовската приградска населба Мала Речица упати порака:

„Оние кои се плаќани однадвор не успеваат да внесат раздор меѓу верниците и институциите на Исламската верска заедница на Македонија. Напротив, во неа владее единство како никогаш досега“, изјави Сулејман Реџепи.

Ramadan Mazedonien Islam Fastenmonat

Поглаварот на ИВЗ, Сулејман Реџепи

Во врска со обидите на групата обвинети за дејствување од позиции на вахабизмот и муслиманскиот радикализам, поглаварот Реџепи кажа:

„Ако мислите на поединци, кои што креваат врева одвреме-навреме заради личните и групни интереси, Исламската верска заедница се дистанцира од нив и нема ништо заедничко со нив. Тие нека се враќаат во местата од каде што ги плаќаат. Овде постои вековна институција на муслиманите, која е уставна категорија во државата. Односите во Исламската верска заедница се расчистени уште на стартот, во неа нема никакви нерасчистени односи. Не постои никаква неслога. ИВЗ е единствена како никогаш досега во своите редови, вклучувајќи ги своите органи и институции, а верувам дека и верниците се заедно со институцијата, која се вика ’Исламска верска заедница на Македонија.’“

Ramadan Mazedonien Islam Fastenmonat

Повик за меѓуетничка и меѓуверска толеранција

Сепак, беше забележливо засиленото обезбедување околу реис ул улемата Сулејман Реџепи. Од минарето на Кади – џамијата денеска изутрината имамот повика на меѓуетничка и меѓуверска толеранција:

„Хармонијата меѓу етникумите и верите во оваа земја треба да биде причина за инспирација на душата, за да се работи заедно, со заедничко почитување меѓу сите.“

Пригодни Фитер - Бајрамски поздравни обраќања пред големиот број муслимански верници имаше и на македонски и турски јазик.

Автор: Свето Тоевски

Редактор: Жана Ацеска

Поврзана содржина

Реклама