Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Пиво

Пивото е еден од најстарите и најшироко конзумираните пијалоци во светот, и третиот најпопуларен пијалок по водата и чајот.

Пивото се споменува во некои од најстарите познати ракописи. Кодот на Хамураби од 1754 п.н.е. содржел правилник со кој се регулира производството на пиво. Пивото е алкохолен пијалок кој се прави со ферментација на житни растенија- најчесто јачмен, хмељ и пченка, а понекаде се користи и ориз. Јачината на модерните пива е меѓу 1 и 10 проценти алкохол.

Покажи повеќе написи