1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

ОН, Обединети нации

Обединетите нации се меѓународна организација која има за цел промоција на меѓународната соработка и одржување на меѓународниот поредок. Нејзиното седиште е во Њујорк, САД.

ОН се формирани на 24 октомври 1945 година по завршувањето на Втората светска војна, со цел да се спречат натамошни конфликти. Нејзин претходник е Друштвото на народите. Заклучно со 2017 година има 193 членки и две држави со статус на набљудувач. Генерален секретар од 2017 година е Португалецот Антонио Гутиереш. Организацијата има шест основни тела: Генералното собрание, Советот за безбедност, Економско-социјалниот совет, Секретаријат, Меѓународниот суд на правдата и Старателскиот совет (кој не е активен од 1994 година).

Покажи повеќе написи