1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Нобелова награда

Нобеловата награда ја сочинуваат серија меѓународни признанија кои се доделуваат еднаш годишно во повеќе категории за значајни достигнувања во областа на науката, културата и академијата.

Наградата е оформена во 1895 година како резултат на тестаментот на шведскиот научник Алфред Нобел. Во 1901 година доделени се наградите за Хемија, Литература, Мир, Физика и Медицина. Заклучно со 2016 година, Нобеловата награда ја добиле 881 поединци и 23 организации. Церемонијата на доделување на наградите се одржува во Стокхолм, Шведска, со исклучок на наградата за мир кој се доделува во Осло, Норвешка.

Покажи повеќе написи