Непотизмот и врските за работа во Германија | Свет | DW | 18.05.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Непотизмот и врските за работа во Германија

Непотизам, корупција, мито - тоа се работи кои обично се доведуваат во врска со Балканот. Но и во Германија врските и познанствата играат важна улога при добивањето работа. Често и спорна.

Колку непотизмот е раширен во германската политика? Пред пет години германската политика беше потресена од огромна афера. Стануваше збор за непотизам од невидени размери. Неколку десетици пратеници во баварскиот парламент вработувале членови на своите семејства, па дури и малолетни деца, на државен трошок – иако тоа по важечките правила било забрането.

Колку врските и познанствата им се навистина важни на Германците, зборува и фактот дека за тоа имаат посебен термин – Витамин Б. Б како Бециунг. Во превод – врска.

Повеќе за непотизмот и врските, во актуелното #DE_Facto:

Гледај видео 03:23
Now live
03:23 минути

#DE_Facto: Непотизмот и врските за работа во Германија

 

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама