На приморски места во Велика Британија им се заканува исчезнување | Панорама | DW | 13.08.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

На приморски места во Велика Британија им се заканува исчезнување

Повеќе британски приморски градови се загрозени од ерозија на морскиот брег. „Тешко е да се помисли дека сево ова еден ден ќе го снема“, вели Мајк, и неговото родно место Фербурн е жртва на промената на климата.

Промената на климата може да изврши промени на географските карти. Поради глобалното затоплување и со него поврзаното постојано растење на нивото на морињата, можат да исчезнат многу градови. Таков случај е и во Велика Британија, каде повеќе населени места во Велс се во опасност. Властите бараат од жителите да ги напуштат, но не им нудат отштета или финансиска поддршка. Многумина се чувствуваат оставени на цедило. 

Гледај видео 01:42

Морето им се заканува на британски градови

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама