Најдолгото затемнување на месечината во овој век | Панорама | DW | 27.07.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Најдолгото затемнување на месечината во овој век

Спектаклот на небото вечер ќе може да се види од големи делови на Европа, Азија, Австралија и Јужна Америка. Притоа, месечината ќе биде облеана во црвена боја.

Светот вечер, 27.07.2018, ќе го следи најдолгото целосно затемнување на месечината во овој 21. век, тоа ќе трае еден час и 43 минути, а делумното затемнување - преку шест часа. Спектаклот на небото ќе може да се види од големи делови на Европа, Азија, Австралија и Јужна Америка. Притоа, месечината ќе биде облеана во црвена боја. Како настанува вакво месечинско затемнување? Одговорот ќе го најдете во следното видео. 

Гледај видео 01:32

Двоен феномен - затемнување и црвена месечина


 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Поврзана содржина

Реклама