1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW
Armut in Mazedonien
Фотографија: DW/S. Toevski

Сиромаштијата зема замав во Северна Македонија

ДТЗ
6 мај 2022

Речиси 452 илјади граѓани живееле под прагот на сиромаштија во 2020 година во С. Македонија. Сиромаштијата највеќе ја чувствуваат младите на возраст до 17 години.

https://p.dw.com/p/4AveD

Расте бројот на македонски граѓани коишто живеат во екстремна сиромаштија. Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека речиси 452 илјади граѓани живееле под прагот на сиромаштија во 2020 година во Северна Македонија. Стапката на сиромашни лица од вкупното население е 21.8%, што е зголемување во однос на 2019 година - кога тој процент изнесувал 21.6. 

Најголема сиромаштија има во четиричлените семејства со две деца кои се на возраст под 14 години. Расте прагот на сиромаштија и во самечките домаќинства - ако во 2018 година се регистрирани 97 илјади лица, сега бројката е порасната на 110 илјади. Стапката на сиромаштија на домаќинствата составени од двајца возрасни со две издржувани деца е 20,7 проценти, на сиромашни вработени лица е 7,9 проценти, додека на сиромашни пензионери е 7 проценти. Коефициентот на Џини (мерка за нееднаквоста во распределбата на приходите) изнесува 31,4 проценти. Сиромаштијата највеќе ја чувствуваат младитена возраст до 17 години (30.3%), потоа лицата на возраст од 18 до 64 години (21.1%), додека најмал е процентот на пензионерите (13.4%), односно лица над 65 години коишто живеат во сиромаштија.

Основа за пресметките на сиромаштијата се приходите, а прагот на сиромаштијата е дефиниран на 60 % од медијалниот еквивалентен приход. 

 

Прескокни го блокот Поврзани теми

Поврзани теми

Прескокни го блокот Тема на денот

Тема на денот

Северна Македонија останува во групата „демократија со недостатоци“

Бугарија и Македонија со ниски оценки за политичка култура

Прескокни го блокот Повеќе теми
Врати се на почетната страница