Мигрантите најдоа нов премин преку балканската рута | Свет | DW | 17.03.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Мигрантите најдоа нов премин преку балканската рута

Бегалците од Блискиот исток ја заобиколуваат Македонија, а патот до земјите од Западна Европа сѐ почесто го наоѓаат преку Црна Гора и Босна и Херцеговина.

Последниве месеци воБиХ драматично се зголемува бројот на бегалци и мигранти од регионот на Блискиот Исток. Претежно се работи за Сиријци кои бегаат од војната во нивната земја. Но, многумина од нив во БиХ не успеваат да најдат сместувалиште. Надлежните велат дека прифатните центри се преполни.

Karte Migrant routes through the Balkans to Germany ENG

Мигрантските рути низ балканските земји

Мигрантите се снаоѓаат како знаат и умеат, па често спијат и на улица, а зависат од помошта на локалното население. Сонот им е, кога ќе затопли, да се обидат да стигнат до Германија.

Повеќе во видеото:

Гледај видео 01:49

Мигрантите најдоа нов премин преку балканската рута

Поврзана содржина

Реклама