Линдан на трпезите | Северна Македонија | DW | 24.09.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Северна Македонија

Линдан на трпезите

Во дворот на старата фабрика Охис се закопани тони токсичен линдан. Децении наназад овој забранет пестицид ја загадува почвата, а со тоа го труе и населението во Скопје. Дали граѓаните знаат што имаат на својата трпеза?

Само 20 минути од центарот на Скопје, илјадници тони токсичен линдан се закопани под земја. Сега забранетитот пестицид ја загрозува животната средина и граѓаните на Скопје, повеќе од 40 години. 

Истражувањата покажуваат дека над 470.00 граѓани на Скопје се секојдневно контаминирани - преку воздухот, почвата и подземните води. Дали граѓаните знаат дека има „убиец“ во нивната населба? Погледнете го видеото на оваа тема:

Гледај видео 01:59

#dw_BalkanBooster: Линдан на трпезите

 

Реклама