„Куќите се празни, да заплачеш“ | Свет | DW | 15.07.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

„Куќите се празни, да заплачеш“

Северозападна Албанија се празни. Сѐ повеќе села остануваат со по само неколку семејства. 86-годишната Мара Боци од селото Зимај има шест деца, од кои само еден син живее со нејзе во селото. А, и тој планира да замине...

Во округот Унгреј, каде припаѓа селото Зимај, на почетокот на 1990-тите имало околу 7000 жители, а сега се останати помалку од 3000. Се затвораат училишта, нема работа. Без инвестиции и поддршка селата ќе умираат и натаму, велат експертите.

Гледај видео 02:58

„Куќите се празни, да заплачеш“

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама