Кристина де Кришнер победничка на претседателските избори во Аргентина? | Вести | DW | 29.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Кристина де Кришнер победничка на претседателските избори во Аргентина?

*

Кристина Фернандез де Киршнер се прогласи за победничка на претседателските избори во аргентина . 54 годишната сопруга на досегашниот претседател Нестор Киршнер по пребројувањето ан половина од гласачките ливчиња има освоено 44 проценти до гласовите што е двојно повеќе од нејзината против кандидатка Елиса Карио. Оваа голема предност занчи дека не е неопходен втор круг гласање. Победата на Кристина фернендес де Кришнер беше очекувана со оглед дека на нејзиниот сопруг му успеа да ја извлече Аргентина од тешка економска криза. Таа ќе биде прва жена избран претседател на Аргентина.