Колку Македонија се справува со минатото? | Македонија | DW | 25.04.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

Колку Македонија се справува со минатото?

Иако е донесен законот за лустрација, Македонија се’ уште сериозно не се зафатила со досиејата на тајните служби од комунистичкото време.

default

Актите и натаму во тајност!

Ниту по 20 години од самостојноста, во Македонија нема расположение да се соочи со последиците од комунистичкото владеење и да ги открие досиејата на соработниците со тајните служби, на личности кои биле или се активни на политичката сцена. Но, во земјата постои експертска и критичка јавност, која се обидува да ги разоткрие злосторствата на тајните служби врз противниците со поинакво мислење или идеологија.

За тоа колку Македонија се соочува со работата и досиејата на поранешните тајни служби слушнете во аудио-записот.

Реклама