Климатска конференција на ОН во Монтреал | Вести | DW | 22.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Климатска конференција на ОН во Монтреал

*

На конференцијата за заштита на климата на ОН, која се оддржува во Монтреал е постигната спогодба за заштита на озонската обвивка. Претсавници на 191 држава ја прифатија програмата на ОН, со која се предвидува откажување од употреба на хемикалиите кои го уништуваат озонот, многу порано отколку претходно договорено. Индустриските нации треба да го спроведат договорот до 2020 година, а земјите во развој до 2030 година. За канадскиот министер за екологија Џон Брд ова е исторки чекор. Претставникот во преговорите од Европската унија, Маријан Вениг, рече дека договорот е значителен чекор во борбата против климатските промени.