Канада ја призна Македонија под уставно име, се очекува официјална потврда | Вести | DW | 20.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Канада ја призна Македонија под уставно име, се очекува официјална потврда

*

Обединетата македонска дијаспора соопшти дека Канада ја призна Република Македонија под уставното име. Одлуката за признавање под уставното име се очекува да биде и официјално соопштена од канадските власти. Одлуката има значење за Македонија, со оглед на фактот дека Канада е членка на групата најразвини земји во светот Г8 и влијателна членка на НАТО – се вели во соопштението на Обединетата македонска дијаспора. 117 држави досега ја признаа Македонија под уставното име, меѓу нив и три постојани земји членки на Советот за безбедност САД, Русија и Кина.