Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

ИПА фондови

Инструментот за претпристапна помош, скратено ИПА, е механизам на Европската унија за помош на земјите кандидати за членство во ЕУ и земјите потенцијални кандидати.

ИПА инструментот е воспоставен во 2006 година од страна на Советот на ЕУ со цел да се подобри ефикасноста на надворешната помош на ЕУ. Согласно регулативата на ЕУ, се помагаат демократските институции и владеењето на правото; реформите во јавната администрација; спроведување на економски реформи; човековите и малцинските права, промоција на полова еднаквост и развој на граѓанското општество.

Покажи повеќе написи