Зошто германските претпријатија не инвестираат во ЈИЕ? | Економија | DW | 28.05.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Зошто германските претпријатија не инвестираат во ЈИЕ?

Германските претпријатија во 2009 година во странство инвестираа речиси 900 милијарди евра. Но, само мал дел од тие пари отиде во ЈИЕ. На пазарите таму, во време на економска криза, многу им опадна атрактивноста.

default

„Со тек на времето констатирав дека ова е прекрасна земја, која има да понуди многу нешта. За три часа може да се стигне до Средоземното или до Црното Mоре. Овде има прекрасни планини, а јас сум воодушевен скијач. Така, овде многу пријатно си го средив животот“.

Би можело да се помисли дека Габор Такач работи во некоја туристичка агенција и прави реклама за Бугарија. Но, тој е претприемач од Германија. Пред 10 години формира своја фирма во Софија - од Германија увезува софтвери во Бугарија, а и самиот составува програми.

„Тоа беа други денови, не како сега. Бугарија уште не беше член на ЕУ и поради тоа условите овде беа многу поволни. Нивото на платите беше многу ниско, а на пазарот на работна сила имаше многу добри стручњаци, а јас ја познавав земјата од порано. Поради тоа и се решив овде да основам претпријатие“.

Габор Такач од својата централа во Софија, освен бугарскиот, ги опслужува и пазарите во Турција, Грција и Романија. Таму, каде што тогаш предусловите за формирање претпријатие беа поедноставни, а надежите за успех беа поголеми, сега работите изгледаат сосем поинаку.

„Големиот бум засега помина, па и пазарот стана понеинтересен“.

Слаба оценка за ЈИЕ во студијата на Германската индустриска комора

Оценката на Такач ја споделуваат и други германски инвеститори. За време на кризата севкупно многу опадна интересирањето на странските инвеститори за Југоисточна Европа. Ова го покажува и една студија на Германската индустриска и трговска комора, која годишно го мери расположението кај претпријатијата од Средна и Југоисточна Европа. Во актуелната анкета земјите од регионот добиваат слаба оценка за 2010 година.

Логото на Германската индустриска и трговска комора

Логото на Германската индустриска и трговска комора

На пример, на општата економска ситуација во Србија се гледа уште покритички, отколку во претходната година. Оценките се движат од „слабо“ најмногу до „задоволително“. Само три проценти од анкетираните дадоа позитивна оценка. Сличен е резултатот и за Хрватска. Негативните оцени го објаснуваат и големото опаѓање на директните инвестиции за време на кризата: во Бугарија, на пример, германските директни инвестиции се за трипати помали, отколку во 2008, година на бумот.

„Кризата остави траги. Претпријатијата се скептични, што се однесува до нови инвестиции. Тие знаат дека макроекономското опкружување може многу да се промени условено од финансиската криза. Поради тоа претпријатијата општо се поколебливи во однос на влегување со нови инвестиции“, вели Андреас Брајнбауер, заменик-ректор на една високошколска установа од Виена. Мотото „Гоу ист“ важи и натаму, но со тоа веќе не се мисли на соседствот од Југоисточна Европа, туку на Кина и азискиот пазар како целина. За германските претприемачи остануваат атрактивни и старите земји-членки на Унијата. Тие региони нудат големи пазари за пласман на странски, меѓу нив и германски фирми. Токму спротивно на Југоисточна Европа, смета Јенс Бастијан, економист од Хеленската фондација за надворешна и европска политика од Атина.

„Севкупно не смее да се заборави дека регионот е мал, економскиот придонес минимален, а не е особено атрактивен ни според на бројот на жителите. Поради тоа, претпријатијата не мораат да се концентрираат врз земји како Црна Гора или Албанија, туку да се шират како мрежа“.

На наредната страница:

Има надеж