Заврши самитот на двете Кореи во Пјонјанг | Вести | DW | 04.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Заврши самитот на двете Кореи во Пјонјанг

*

Претседателите на Северна и Јужна Кореја, Ким Јонг Ил и Ро Мо Хиун, потпишаа изјава со повик за мир и економска соработка на корејскиот полуостров. На крајот на самитот одржан во Пјонгјанг двете страни се заложиле за мултилатерални мировни преговори.

На разговорите во Пјонгјанг е потпишатна и декларација во која и двете страни ја објавуваат нивнатата воља, 54 години по кореанската војна договорот за положување на оружјето да го заменат со мировен договор. За тоа треба да се зборува со двете сили заштинички САД и Кина се вели во документот. – Во декларацијата Ро и Ким ја подвлекоа и подготвеноста да соработуваат во создавање на кореански полуостров без атомско оружје.