Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Еди Рама

Еди Рама, роден на 4 јули 1964 година во Тирана, е албански политичар и премиер на владата од 2013 година.

Политичката кариера Рама ја започнува во 1998 година во Социјалистичката партија на Албанија, за чиј лидер е избран во 2005 година. Во владата на Фатос Нано е именуван за министер за култура во 1998 година. Во октомври победува на изборите за градоначалник на Тирана, функција која ја извршува во три мандати. Во 2004 година ја добива наградата за Најдобар градоначалник во светот поради неговите иновативни проекти во Тирана. На 15 септември 2013 година е избран за 33 премиер во историјата на Албанија.

Покажи повеќе написи