1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Европски парламент

Европскиот парламент има 766 пратеници, кои се избираат секои пет години на непосредни избори. Се состанува во Брисел и Стразбур, а има канцеларии и во Луксембург

Европскиот парламент не поднесува законски иницијативи и честопати е критикуван поради тоа што има многу мала реална моќ и фактички само ги одобрува или отфрла предлозите на Комисијата. Парламентот функционира од 1979 година, но излезноста на изборите континуирано опаѓа. Тој ја споделува законодавната моќ со Европскиот совет и има лимитирани буџетски права.

Покажи повеќе написи