1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

ЕБРД со зголемена прогноза за раст на македонската економија

СН/агенции
29 јуни 2021

Бруто домашниот производ (БДП) на С. Македонија се предвидува да се зголеми за 4 проценти во 2021 година, соопшти денеска Европската банка за обнова и развој (ЕБРД), ажурирајќи ја својата прогноза од септември.

https://p.dw.com/p/3vk7n
EBRD Logo
Фотографија: EBRD

„Во 2021 се очекува делумно закрепнување на македонската економија, со реален раст на БДП од 4 проценти како резултат на закрепнување на извозот и приватната потрошувачка, како и одржливата потрошувачка на владата“, рече ЕБОР во последното издание на својот извештај за регионалните економски изгледи.

ЕБРД предвиде раст од 3 проценти на БДП на С. Македонија во 2021 година во претходното издание на извештајот во септември минатата година.

Mazedonien Skopje Makstil-Fabrik
Фотографија: DW/Petr Stojanovski

Банката прогнозира раст со иста стапка од 4% на македонското стопанство  во 2022 година. Сепак, предвидувањата се изложени на значителна неизвесност, наведува ЕБРД. 

„Како поволни така и неповолни ризици се и натаму присутни и првенствено се однесуваат на брзината на обновување на надворешната побарувачка и способноста на владата да ја реализира својата амбициозна агенда за инфраструктурата со оглед на стеснетиот фискален простор“, се вели во извештајот: „Одговор на коронавирусот во 2021 година: Поставување подобри темели“.

Повеќе:

-Македонскиот БДП во минус – последен удар на пандемијата

-Загрижувачки прогнози на ЕК: Пад на македонската економија за 4,9 отсто

-Пандемијата ја урна економијата - Македонија должи над 6,5 милијарди евра

Македонскиот Брутодомашен производ во 2020 година забележа пад од 4,5%.

Што се однесува на Западен Балкан, се очекува дека БДП во регионот ќе порасне за 5,1 отсто во 2021 година.

Меѓутоа, континуираната неизвесност околу ограничувањата на патувањата ги оптоварува можностите за економиите во регионот кои се зависни од туризам.

Се очекува дека растот на БДП во регионот ќе се намали на 3,8 отсто во 2022 година. 

EBRD Hauptsitz in London
Фотографија: EBRD

Пошироко гледано, опоравувањето на економиите во развој во источна Европа, централна Азија и во северна Африка се забрзува по пандемијата со Ковид-19 и таа ќе забележи раст од 4,2 насто во 2021 година, според есеноска прогнозираните 3,6 отсто, соопшти ЕБРД.

Главната економистка од ЕБРД, Беата Јаворчик, вели дека во земјите кои биле погодени со предизвикувачки економски околности пред пандемијата само дополнително ги засилиле постоечките проблеми.