Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Димитар Ковачевски

Димитар Ковачевски, роден 1974 година во Куманово, е доктор на економски науки, вонреден професор на Универзитетот Американ Колеџ Скопје и актуелен премиер на Република Северна Македонија.

Димитар Ковачевски е избран за осми премиер во историјата на Северна Македонија на 16 јануари 2022 година. На 12 декември 2021 е избран за претседател на СДСМ и наследник на Зоран Заев на функцијата. Претходно ја извршуваше функцијата заменик-министер за финансии. Работната кариера ја започнал во Македонски Телеком А.Д. каде бил директор на комуникации и директор на резиденцијална продажба. Потоа станува Извршен директор на оне.Вип Македонија, А1 Македонија.

Покажи повеќе написи