Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Грција

Држава во југоисточна Европа. Граничи со Албанија, Македонија, Турција и Бугарија. Главен град е Атина

Грција или Елинската република има 11 милиони жители. Земјата има најдолг брег меѓу земјите на Медитеранот и околу 227 населени острови. Поделена е во девет административни и географски региони. Се смета за колевка на западната цивилизација, родно место на демократијата, на западната филозофија и на Олимписките игри. Членка е на ЕУ и НАТО.

Покажи повеќе написи