Германија – нуклеарки | Вести | DW | 08.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Германија – нуклеарки

*

Во германскиата атомска централа Бринсбител на 1. јули одново имаше проблеми: при нејзиното повторно ставање во погон, откако претходно поради дефект беше исклучена, принудно бил запрен системот за ладење поради грешка на персоналот. Според информации на покраинската влада за Шлезвиг Холштајн, проблемите биле пријавени со задоцнување. Нуклеарката во Бринсбител беше исклучена на 28. јуни поради куршлус во една склопка на постројката. Вон мрежата останува и нуклеарката Кримел кај Хамбург, каде пред неколку дена изби пожар во една трафо станица. Обете постројки ги држи меѓународниот концерн Ватенфал.