1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Пошироко отворена врата за стручни кадри од странство

Оливер Пипер
19 декември 2018

За некои политичари, новиот законот за доселување на квалификувани работници во Германија оди предалеку, други, пак, велат дека привлекува премалку добар кадар. Особено во негувателскиот сектор е итно потребен персонал.

https://p.dw.com/p/3AMRP
Pflege Alter Pflegedienst Deutschland
Фотографија: picture-alliance/dpa/M. Brichta

Лизет Муњоз може точно да се сети на денот кој ѝ го превртел живот наопаку: 7 мај 2018 година. На овој ден, младата Мексиканка ја прими веста дека добила место за стручна обука 10.000 километри далеку од нејзината татковина: обука за негувателка во Германија. „Моите родители ми кажаа: Луда си, Германија е толку далеку, што бараш таму?"

Но, Муњоз била цврсто убедена дека ја прави вистинска работа. Набргу потоа, таа започнала да посетува интензивен курс по германски јазик во Мексико Сити, кој ѝ го плаќал нејзиниот нов работодавач од Германија. На 30 октомври, таа се качува во авионот - и ја заменува деветмилионската метропола Мексико Сити со Риза - мирно гратче со 35.000 жители во германската покраина Саксонија.

Пазарот за негуватели во Германија е испразнет

Кога 28-годишната девојка за понудата за стручна обука во Германија, која била објавена на Фејсбук,  дознала од пријател на нејзиниот сопруг, не размислувала долго. Таа долги години работела во дом за нега на болни од рак во Мексико, како што вели, со многу часови прекувремена работа, ситни пари и премалку време за семејството. Но таа работа беше нејзина влезна карта за местото за обука во Германија.

Mexikaner, die zu Pflegekräften in Deutschland (Riesa) ausgebildet werden
Мексиканци кои се обучуваат за негуватели во Риза, ГерманијаФотографија: Sigrid Laffin-Hommes

Сега таа живее во еден дом за стари лица заедно со уште 14 приправници од Мексико и и натаму интензивно го учи јазикот, вклучително и стручните медицински термини. Но зарем не ѝ недостасува сопругот, кој и натаму живее во Мексико Сити? „Јасно дека ми недостасува, но сега морам да се концентрирам на други нешта. Сакам да го положам наредниот испит“, вели Муњоз, и се шегува на сопствена сметка дека веќе го прифатила германскиот менталитет.

Повеќе:

-Што содржи новиот законот за доселување?

-Како до работа во Германија?

-Германија подготвува нов закон за привлекување стручњаци

Вакви реченици со задоволство слушаат одговорните за центрите за стари и изнемоштени лица во Германија. Според нив, пазарот за негуватели во Германија е целосно испразнет. Тие, во последните години, вложуваат многу пари во маркетинг за привлекување на негуватели од странство. Новиот закон за доселување, кој денеска е усвоен од германската влада, треба да го олесни доаѓањето на негуватели од странство на работа во земјата. Законот предвидува вработување на повеќе персонал во службите за странци , за да се забрзаат процедурите за добивање работна дозвола, престој и во прв ред признавање на дипломите за стручно образование стекнати во земјите на потекло. Бидејќи една работа е сосема јасна - без поддршка на странски кадар, посебно секторот на нега нема да може да функционира.

Се бараат стручни кадри надвор од ЕУ

Во Централата за посредување при вработување на странски стручни работници, накратко ЗАВ, тоа го имаат сфатено одамна. Нивна заслуга е и тоа што Лизет Муњоз и други нејзини колешки и колеги од Мексико сега негуваат германски пензионери. Се разбира, посредувањето во вработување на негуватели од земји кои не се членки на ЕУ изискува многу време, подготовка и во прв ред - засилен ангажман на вклучените работодавачи, но долгорочно на Германија не ѝ преостанува друг избор: „Во јужна и во источна Европа во моментов поради позитивниот економски развој подготвеноста за миграција е намалена и ние мора итно потребната стручна работна сила целно да ја придобиваме во земји кои не се членки на ЕУ“, вели Александер Вилхелм, извршен директор на ЗАВ.

И така примерот на Лизет Муњоз, може да биде модел за тоа како новите стручни кадри брзо да се интегритаат на германскиот пазар на труд: курс по германски уште во матичната земја, зашто јазикот е клуч за интеграцијата, сместување во дом за стари лица за навремено да се стапи во контакт до Германците. И конечно признавање на стручната диплома, преку дополнителна обука.

Мексиканката по седум недели во Германија веќе се чувствува како дома. Но наредниот тест на издржливост претстои набргу - мирна и умерена прослава на Божик наместо весело и гласно прославување како во Мексико. „Нема проблем“, вели Лизет со насмевка: „Раководителот веќе ни кажа дека сите заедно ќе одиме во мексикански ресторан!“

 

Прескокни го блокот Тема на денот

Тема на денот

Звечане Косово
Прескокни го блокот Повеќе теми

Повеќе теми

Врати се на почетната страница