Генерацијата 99 има моќ нешто да промени | Информации и анализи за Балкан | DW | 12.06.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Балкан

Генерацијата 99 има моќ нешто да промени

Во рамки на проектот на Дојче веле „Генерација 99“ млади од Белград и од Приштина родени во 1999 година се запознаа, дружеа и дискутираа за иднината во Скопје и во Куманово.

Родени се во 1991 година, во годината на бомбардирањето и војната и денес се студенти прва година на факултети во Белград и во Приштина. Тие го направија првиот чекор и имаа средба на неутрална територија - во Скопје и во Куманово, на дваесеттата годишнина од потпишувањето на Кумановскиот договор, со кој во 1991 година е завршена војната и НАТО-бомбардирањето.

За време на дискусијата во зградата на Општината на Куманово која ја снимаше екипа од Радио-телевизија Косово и наскоро ќе биде прикажана на албански и на српски јазик на оваа телевизија, како и на интернет страниците на ДВ, и едните и другите ги повикаа лидерите на државите да работат на иднината, но и да не го заборават минатото. 

Повеќе за средбата на „Генерацијата 99“ во следниов видео-прилог:

Гледај видео 02:11

Студенти од Србија и од Косово заедно во Куманово

Аудио и видео прилози на оваа тема

Поврзана содржина

Реклама