1. Прескокни до содржината
  2. Прескокни до главната навигација
  3. Кон други страници на DW

Во Северна Македонија живеат 1.836.713 граѓани

ДТЗ
30 март 2022

Државниот завод за статистика ги објави официјалните резултати од пописот кој што беше спроведен во септември 2021 година

https://p.dw.com/p/49DBQ
Passanten in der Fußgängerzone
Фотографија: picture-alliance/dpa

Државниот завод за статистика ги објави официјалните резултати од пописот кој што беше спроведен во септември 2021 година.  Како што соопшти директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски вкупниот број на населението во Северна Македонија изнесува 1.836.713 граѓани, додека бројот на нерезидентното население е 260.606 лица, коишто се опфатени со пописот. 

Со Пописот се попишани вкупно 2.097.319 лица, а од административни извори биле преземени податоци за 132.260 граѓани.

„Од вкупниот број попишани граѓани, резидентни и нерезидентни, Македонци се 54,21 %, Албанци, 29,52 %, 3,98 % Турци, 1,18 се изјасниле како Срби, 0,87 се Бошњаци, а 0,34 отсто се Власи“, информираше Симовски. Од резидентното население, 58,44% се Македонци, а 24,3% се Албанци, соопшти Симовски. 

Nord-Mazedonien Volkszählung Apostol Simovski
Апостол Симовски информираше дека 54,20 проценти од попишаното население се Македонци, а 29,52% се АлбанциФотографија: Petr Stojanovski/DW

Според бројот на жители најмала е општината Зрновци, а најголема Куманово со 90.104 жители. Просечната возраст на населението е 40,08 години. Забелешани се 207 празни населени места. 

По цели две децении од последниот попис во 2002 година, денеска беа презентирани податоците од пописот на населението, домаќинствата и становите во Република Северна Македонија, кој беше спроведен од 5 до 30 септември 2021 година.Податоците беа објавени во салата на македонската Филхармонија, пред претставници на државни институции, на Евростат, на дипломатскиот кор, на заводите за статистика од земјите од регионот, Грција, Словенија, Хрватска, Чешка и други.

Пописот беше спроведен од 5 до 30 септември 2021 година и надлежните го оценија као успешен. Како што информираше тогаш директорот на Државниот завод за статистика, Апостол Симовски, се попишале вкупно 1.832.696 лица, регистрирани се 568.175 домаќинства и 837.255 станови. Во дијаспората се самопопишале 204.805 македонски државјани, најголемиот дел од нив од западноевропските држави, а многу помалку во прекуокеанските земји. Бројот на оние кои одбиле да се попишат, според надлежните, е минимален. 

Nord-Mazedonien Skopje | Volkszählung in Nord-Mazedonien - Obdachlose
Според бројот на жители најмала е општината Зрновци, а најголема Куманово со 90.104 жители.Фотографија: Petr Stojanovski/DW

Претходниот попис во Северна Македонија беше одржан во 2002 година, кога вкупното население изнесуваше 2.022.547 лица. Намалениот број на населението, според експертите е резултат на два фактора - големата смртност и иселувањето

Податоците од последниот попис ќе бидат корисни за натамошното креирање на економските, образовни, локални, развојни, инвестициски, земјоделски и други политики.

Прескокни го блокот Повеќе на оваа тема

Повеќе на оваа тема

Покажи повеќе написи